[براي درک بهتر اقسام رزق لايحتسب، حکاياتي را به نقل از آيت الله مبشّر در ذيل هر یک از عناوین ميآوريم:] 1 ـ رزق من حيث لايحتسب مادي که اسباب و علل آن نيز دنيوي است:
روزي يکي از شاگردان و نزديکان آقا که ثقه ميباشد برايم نقل کرد که خدمت آقا بودم صحبت از مسافرت و زيارت وجود مقدس امام رضا (عليه السلام) شد؛ گفتم چه خوب بود ميرفتيم مشهد! آقا فرمود برويم، گفتم کي؟ چه وقت؟ فرمود: الان، عبا و عصاي آقا را آوردم، مهيّاي سفر شديم ناگاه يادم آمد که هيچ پول ندارم، با خود گفتم نکند آقا هم پول نداشته باشد.
بهتر است ماجرا را به آقا بگويم، عرض کردم: آقا من هيچ پولي ندارم، فرمود: من هم ندارم، گفتم: پس چکار کنيم؟ فرمود برويم، بدون پول حرکت کرديم از حسينيه آقا آمدم تا سر خيابان، منتظر مانديم ناگهان ديدم از آخر خيابان چهارمردان جواني با دوچرخه با سرعت ميآيد، وقتي نزديک آمد، ايستاد و کيسهاي پول به آقا داد و گفت آقا اين پول براي شماست، آقا فرمود فلاني بگير و برويم. اين نوع توکل به خدا که او در همه حال ناظر حالات و نيازهاي مادي و معنوي بنده خود ميباشد و او رازق همگان است، در همه انسانها يافت نميشود و کمتر کسي هست که تا اينقدر متوکل علي الله باشد. ولي مردان خدا در همه امور زندگي خود، به مقام معيّت با خدا رسيدهاند و در امور مادي و زندگي خود هيچگونه دغدغه خاطر ندارند و هميشه خود را در محضر او ميبينند و او را ناظر و رازق و ... ميبينند و به اين معارف يقين دارند. 2 ـ رزق من حيث لا يحتسب که مادی است و علل رزق نامرئی است.
مرحوم آقا فخر روزي بعد از ايام اعتکاف به منزل حقير آمد، به ایشان عرض کردم چه خبر؟ فرمود: امسال در ايام اعتکاف گفتم خدايا «رزق من حيث لا يحتسب» خود را به من نشان بده، در صحن مسجد امام ايستاده بودم پيراهن بلندي پوشيده بودم که يک جيب خالي داشت، بعد از درخواست من از خدا ناگاه بدون اينکه کسي را ببينم احساس کردم دستي داخل جيبم شد و خارج گشت بلافاصله ديدم جيب پيراهنم پر از پول شد و حال اينکه هيچکس در اطراف من نبود. 3 ـ رزق من حيث لا يحتسب که رزق و علت آن هر دو غیرمادی باشد. ]يعني علتهاي دنيوي نداشته باشد همانند رزق حضرت مريم سلام الله عليها[ هرگاه حضرت زکريا (ع) به محراب وارد ميشد ميديد که انواع ميوههاي تازه بهشتي در کنار مريم(س) ميباشد نمونههاي رزق بهشتي براي پيامبر اکرم (ص) و ائمه هدي (ع) و حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها در روايات و تواريخاسلامي نقل شده است. از جمله روایتی از جابر بن عبدالله که نقل می کند:پیامبر(ص) چند روز بود که غذایی نخورده بود، نزد حضرت فاطمه(سلام الله علیها) رفت، پس ظرفی از غذا دید، فرمود این غذا از کجا آمده؟ حضرت فاطمه(س) این آیه را قرائت نمود: «(زکریا به مریم گفت:)این روزی از کجا رسیده؟ (مریم) گفت: از نزد خداوند که هر کس را بخواهد، «غیرحساب» روزی میدهد»...
رزق های معنوی
گفته شد به طور کلی رزق به دو قسم ؛ مُحتَسب و غیر مُحتَسب تقسیم میشود، چنانچه خداوند متعال فرموده :« وَمَن یَتَّقِ اللَّهَ یَجْعَل لهُ مَخْرَجًا وَیَرْزُقْهُ مِنْ حَیْثُ لا یَحْتَسِبُ » و نیز در ادعیه و روایات آمده: « وارزقني مِن حيث أحتسب ومن حيث لا أحتسب »
این تقسیم بر حسب متعارف و مفهوم خاص رزق که دربارهی مادیّات و مؤکولات و آشامیدنیها است بیان میشود لکن رزق در فرهنگ اسلام ، معنا و مفهوم وسیعتری دارد که شامل کلیه أمور معنوی نیز و آنچه در راستای کمال انسان است میباشد مانند: